Novosti → Članak

Budite informirani o našem radu i novostima našeg društva.

Volonterska služba Gradskog društva Crvenog križa Petrinja za vrijeme lockdowna imala 130 izlazaka na teren

kol 21, 2020 | Zdravlje

PETRINJA – Za vrijeme lockdowna zbog pojave koronavirusa u Hrvatskoj, Gradsko društvo Crvenog križa Petrinja je uspostavilo volontersku službu koja djeluje od 18.ožujka ove godine. Naime, Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatski Crveni križ dobio je zadatak koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi za vrijeme pandemije koronavirusa.U volonterskoj službi Gradsko društva Crvenog križa Petrinja sudjelovalo je devet volontera, mahom srednjoškolci i studenti te ljudi mlađe životne dobi. Ukupno su odradili 120 volonterskih sati na području Petrinje, odnosno odradili su oko 130 izlazaka na teren, potvrdila nam je Ivana Malović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Petrinja te dodaje kako su volonteri automobilom prošli više od dvije tisuće kilometara, dok podatak o tome koliko su prešli na biciklima, nema.
„Obzirom na to da je za vrijeme lockdowna poseban naglasak bio na zaštiti starije populacije kao i osoba s kroničnim bolestima, naše usluge su bile usmjerene njima. Činjenicom da je na snazi bila zabrana kretanja Hrvatskom, brojni građani ostali su sami jer ih članovi njihove obitelji ili prijatelji nisu mogli posjećivati. Naravno, treba napomenuti da su tu i brojni građani koji nemaju svoju obitelj“, dodaje Malović.

GDCK Petrinja

Volonteri su tako obavljali kupovinu i dostavu prehrambenih i higijenskih artikala, podizali i dostavljali lijekove i ostale proizvode koji se mogu kupiti u ljekarni, odlazili su liječnicima po doznake, plaćali su režijske račune, nosili potvrde u Gradsku upravu, distribuirali su prehrambene artikle koje su obitelji slale iz jednog grada u Petrinju gdje se nalaze njihovi članovi obitelji, kao što su volonteri odlazili u Poštu zbog raznih poštanskih usluga.
„Povratne reakcije korisnika su doista prekrasne. Korisnici su bili izuzetno zahvalni i sretni što im u takvim vremenima ima netko za pomoći te na taj način nisu bili sami. Osim njih, tu su povratne reakcije i zahvale obitelji korisnika koji su prema njihovim riječima svoje najmilije ostavili u sigurne ruke. Pozive koje smo zaprimali od članova obitelji su bili iz cijele Hrvatske, od Rijeke, Sinja, Zagreba, Siska, Gline, Knina, Osijeka i brojnih drugih gradova“, rekla nam je Malović.
Podsjeća kako su volonteri sve ove usluge pružali poštujući sve epidemiološke mjere, koristili su kirurške maske, vizire po potrebi, rukavice kao i dezinfekcijska sredstva. Prema preporukama, volonteri su sa korisnicima bili maksimalno pet minuta uz držanje socijalne distance te nisu ulazili u dom korisnika.
„Također, vođena je evidencija o posjeti korisniku, vremenu i mjestu posjete te koju vrstu potrebe je korisnik imao. Potvrdu o obavljenoj usluzi dobivao je korisnik kao mjeru sigurnosti. Volonteri su također nosili prsluke koji su obilježeni službenim znakom Crvenog križa“, dodaje na kraju Malović te ističe kako su posljednju uslugu pružili 13.svibnja ove godine.

Info
Privremena adresa:
Kontejnersko naselje Centar novog života, Sajmište bb
Grad: Petrinja
Poštanski broj: 44 250
Telefon: 098 460 926
Fax: 044 815 327
E-mail: [email protected]

DOGAĐAJI

< 2024 >
Lipanj
PUSČPSN
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ARHIVA