Zdravstveni programi

Čini dobro za druge

Prva pomoć

Program osposobljavanja građana za pružanje prve pomoći namijenjen je: kandidatima za vozače vozila na motorni pogon iz nastavnog premeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenima u prometnoj nezgodi, osposobljavanju radnika iz pružanja prve pomoći na radnom mjestu, građanima koji žele proći tečaj iz vlastite želje ili kako bi obnovili znanja koja su stekli ranije u životu.

Gradsko društvo Crvenog križa Petrinja kao provoditelj nastave osigurava prema interesu i potrebi:

 • Provođenje nastave iz nastavnog premeta Pružanje prve pomoći od strane liječnika osposobljenog za držanje nastave iz navedenog predmeta,
 • Prostor, nastavna sredstva i opremu za kvalitetnu provedbu nastavnog programa,
 • Priručnik iz prve pomoći koji ostaje u trajnom vlasništvu polaznika,
 • Provedbu ispita i izdavanje važeće potvrde o osposobljenosti kandidata nakon položenog ispita, i to za zaposlenike ustanova i tvrtki koji su dužni polagati prvu pomoć prema Zakonu o zaštiti na radu.

Tko je dobrovoljni darivatelj krvi?

Prema definiciji koju je odredila Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta dobrovoljni darivatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu nadoknadu, ni novčanu niti na način koji se može smatrati nadomjestkom novca. Skromna uspomena (dar) i osvježenje nakon davanja krvi prihvatljivi su za dobrovoljno davalaštvo krvi. Dobrovoljni darivatelji krvi je posredan, aktivan sudionik u liječenju bolesnika, tj. on je aktivna veza između zdravog dijela društva i bolesnika.

Tko može darivati krv?

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja:

 • Dob: od 18 do 65 godina, do 60 godina ako krv daje prvi put, do 70 godina 1-2 godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine.
 • Tjelesna težina: iznad 55 kg, proporcionalna visini.
 • Tjelesna temperatura: do 37°C.
 • Krvni tlak: sistolični 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg.
 • Puls: 50 do 100 otkucaja u minuti.
 • Hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.
 • U Hrvatskoj, muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

(informacije preuzete s https://www.hztm.hr/hr/content/2/darivanje-krvi/14/o-darivanju/#15)

Kako se daruje krv?

Prije nego pristupite darivanju krvi obavlja se vaša identifikacija važećom osobnom iskaznicom, putovnicom ili vozačkom dozvolom, a potom se pristupa provjeri vašeg zdravstvenog stanja.     

Provjerava se količina željeza u krvi, te ako je količina željeza u krvi zadovoljavajuća slijedi kratki razgovor s liječnikom kojim se provjerava vaše dosadašnje i trenutno zdravstveno stanje. Liječnički pregled uključuje: provjeru krvnog tlaka i provjeru rada srca.
Tek kada je liječnik utvrdio da smijete dati krv započinje postupak uzimanja krvi.

Darivanje krvi traje 8 – 12 minuta. Igla i plastična vrećica za uzimanje krvi su sterilne i samo za jednokratnu uporabu, tj. mogu se primijetiti samo za jednokratno darivanje, te se darivanjem daje 450 mL krvi.

Nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok.

Razlozi privremenog odbijanja darivatelja?

 • osobe koje su konzumirale alkoholna pića unutar 8 sati prije darivanja krvi
  s lakšim akutnim bolesnim stanjima (prehlade, poremetnje probavnog sustava, smanjenog željeza u krvi i sl.),
  nakon operativnih zahvata,
  nakon primanja transfuzija, primanja nekih cjepiva,
 • s lakšom poremetnjom krvnog tlaka
  žene za vrijeme menstruacije, trudnoće i dojenja
 • osobe koje toga dana obavljaju opasne poslove( rad na visini, dubini)

Prava i pogodnosti dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj

U Republici Hrvatskoj dobrovoljni darivatelji krvi imaju pravo na plaćeni dopust s naslova Dobrovoljnog darivanja krvi koji se ostvaruje tijekom kalendarske godine sukladno radnim obavezama. Zakon o radu (pročišćeni tekst) čl. 57. st. 5 (NN 137/04).

Za dobrovoljne darivatelje krvi koji su osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, i to za muškarce koji su krv darovali više od 35 puta i žene koje su darovale krv više od 25 puta, sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja koje provodi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje osiguravaju se u državnom proračunu: Zakon o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju čl. 14 a. stavak1. točka 3 (NN 85/06, NN 150/08).

Gradsko društvo Crvenog križa Petrinja godišnje organizira osam akcija dobrovoljnog darivanja krv i to prema godišnjem rasporedu.

Prijava

15 + 7 =

Info
Privremena adresa:
Kontejnersko naselje Centar novog života, Sajmište bb
Grad: Petrinja
Poštanski broj: 44 250
Telefon: 098 460 926
Fax: 044 815 327
E-mail: [email protected]

DOGAĐAJI

< 2024 >
Srpanj
PUSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

ARHIVA